CAPE Groep
Beschrijving fasen DevOps team.
Medewerker CAPE Groep Bart Knol.
Bart Knol
Manager Customer Support bij CAPE Groep

Dev & Ops of DevOps. Wat kies jij?

Het digitale landschap verandert in een razend tempo. Digitale transformatie raakt letterlijk elk bedrijf: de gemiddelde leeftijd van een bedrijf in de Amerikaanse Top 500 is teruggelopen van 60 jaar in de jaren 50 tot minder dan 20 jaar in de huidige tijd. Oorzaak: disruptive technology!

Digitale Transformatie
Ben je hier zelf (nog) niet mee bezig, dan word je wel gepusht door leveranciers, klanten of vanuit de interne organisatie. In plaats van één, misschien twee syste(e)m(en) binnen een organisatie (inclusief een allesomvattend ERP-systeem), wordt tegenwoordig steeds vaker gekozen voor best of breed systemen die specifiek ontwikkeld zijn om één of een klein aantal processen optimaal te laten verlopen. Opkomende trend hierin is low-code applicatieontwikkeling, wat tools biedt voor zowel business als IT om samen te werken en snel waardevolle (Enterprise-)apps te bouwen. Dit betekent dat het applicatielandschap snel verandert, en het aantal applicaties en systemen enorm in aantal toeneemt.

Om hier als organisatie goed voor ingericht te zijn wordt meer en meer gebruik gemaakt van DevOps teams. Maar wat houdt DevOps nou precies in? Waarom en wanneer zou je kiezen voor DevOps, maar zeker ook: welke visie heb je voor ogen voor je digitale landschap, en welke randvoorwaarden horen hierbij?

Versnelling van systeemontwikkeling
De term DevOps wordt al sinds 2009 gebruikt om aan te geven dat zowel development als operations gezamenlijk ontwikkelen en beheer uitoefenen. Hierbij blijft het development team verantwoordelijk voor de operations; het beschikbaar houden van de applicatie in de productieomgeving. Mendix legt hier uit hoe je succesvol aan de slag kunt met DevOps.

DevOps is voortgekomen vanuit het feit dat:

 • Applicatie- en systeemontwikkeling steeds sneller gaat,
 • vereisten gedurende het proces worden aangepast, en
 • applicaties in vereenvoudigde mate worden opgeleverd, waarbij de software continu in korte iteraties verbeterd wordt en features worden toegevoegd.

De traditionele manier, waarbij developers ontwikkelen en operationele teams verantwoordelijk zijn voor de implementatie, uitrol en het aansluiten bij de business, voldoet dan niet meer.

Een traditionele DevOps-omgeving wordt op de volgende wijze vaak weergegeven:


DevOps in een low-code omgeving
In een landschap waar low-code applicatieontwikkeling plaatsvindt voldoet het huidige DevOps-model niet. Binnen low-code ontwikkelplatformen is de package, release en configure, de aansluiting op de business, enorm eenvoudig geworden. Met één druk op de knop kan een systeem MVP live worden gezet, feedback worden gevraagd aan de business en direct een volgende versie worden gebouwd. Zie ook dit artikel van Mendix. Het traditionele model suggereert dat Dev en Ops (minimaal) twee rollen zouden moeten zijn terwijl dit niet hoeft bij low-code ontwikkeling.

DevOps in een low-code omgeving heeft dan ook een aantal bijzondere kenmerken. Succesvolle low-code DevOps teams zijn in staat om:

 1. Het aantal releases te verhogen: in korte tijd kleine releases uitrollen om zo continu te kunnen testen en te verbeteren;
 2. De tijd van ontwikkeling tot deployment te verkorten;
 3. Het aantal fouten in de software te verminderen;
 4. De tijd om te herstellen van een systeemfout kunnen verkorten;
 5. Oplossingen en systemen op te leveren die in nauwere samenwerking met de business zijn ontwikkeld.

Om op deze wijze snel iteraties te kunnen doen moet het model van DevOps anders worden ingezet. Met low-code ontwikkeling is één iemand in staat de volledige DevOps cirkel te doorlopen:


Voorwaarden voor de inrichting van DevOps in een low-code omgeving

Om complexe omgevingen te kunnen managen dient een visie te worden ontwikkeld op vier onderwerpen:

 1. Tijd – hoe kan ik vaker en sneller deployen, sneller issues herkennen en sneller issues oplossen?
 2. Geld – hoe kan ik grip houden op mijn Total Cost of Ownership?
 3. Kwaliteit – hoe zorg ik voor een First Time Right, hoe ontwikkel ik foutloze software?
 4. Scope – hoe houd ik overzicht in mijn complexe IT-landschap, met meer apps, meer services en meer connecties en integraties?

In mijn volgende blog ga ik verder in op de vier onderwerpen voor de inrichting van DevOps in een low-code omgeving, en deel ik mijn ervaringen die we opdoen bij verschillende klanten.

Deel dit artikel:

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook