CAPE Groep
innnovatieve data miners

Het gebruik van smart data mining agents in logistieke processen

"Project Autonomous Logistics Miners for Small & Medium-sized Businesses"

Samen met de Universiteit Twente, Albert Heijn, Deltago en Kien Logistics Management hebben we deelgenomen aan het project ‘Autonomous Logistics Miners for Small & Medium-sized Businesses’. Inmiddels is dit innovatieve, twee jaar durende project afgesloten en is de eindrapportage gepubliceerd. Onder andere tijdens de Topsector Logistiek 2020 is het rapport gepresenteerd. Het project doet een bijdrage aan het verbeteren van de concurrentiepositie van het MKB, door onderzoek te doen naar het gebruik van smart data mining agents in logistieke processen en hoe manuele taken van professionals daarmee opgevangen worden.

In dit artikel geven we aan wat ons aandeel was in dit innovatieve project en geven we aan hoe we smart data mining agents toegepast hebben in de praktijk.

Het aandeel van CAPE Groep in dit innovatieve project
Als onderdeel van het project hebben we, aan de hand van theorie, smart data mining agents ontwikkeld en getest in de praktijk bij Kien Logistics Management. CAPE Groep en Kien zijn al lange tijd partners in het ontwikkelen van het Logistiek Management Systeem van Kien, de ‘Kien Control Tower’. (Lees hier meer over deze samenwerking.)

Uit een onderzoek bleek dat er bij klanten van Kien een behoefte ontstond om proactieve, relevante en betrouwbare informatie te ontvangen over orders. Om de supply chain visibility richting deze klanten te vergroten, data nog effectiever te gebruiken en het platform verder te ontwikkelen, zijn we met Kien aangehaakt bij dit consortium. Voor onszelf met als doel om meer waarde te kunnen leveren aan Kien, bij te dragen aan innovatie in logistieke processen, kennis te delen met andere partijen en van elkaar te leren. Daarnaast gaven we hiermee studenten de mogelijkheid om een waardevolle bijdrage te leveren aan onderzoek naar data mining agents. Als implementatiepartner brachten we de onderzoeksresultaten in de praktijk in bestaande en nieuwe softwaretoepassingen. We ontwikkelden data mining agents voor:

Deze agents waren prototypes om de logistieke status informatie van websites en portals van rederijen te verzamelen, en zijn in samenwerking met studenten van de Universiteit Twente gerealiseerd.

Het toepassen van data mining agents in de praktijk en het resultaat
We hebben het onderzoek naar data mining agents toegepast in het track & trace proces, door middel van:

  1. Het inzetten van Web Scraping. Bij Web scraping wordt data van verschillende websites verzameld (bijvoorbeeld websites van rederijen die de opdrachten uitvoeren) om eigen verschepingen te volgen en deze data te delen met klanten. De bots verzamelen iedere dag data van schepen die onderweg zijn en sturen dit via het integratieplatform eMagiz terug naar het Control Tower platform van Kien.
  2. Het ontwikkelen van een KPI-dashboard. Door middel van web scraping werd een grote hoeveelheid data beschikbaar, waardoor het lastig werd om deze hoeveelheid te overzien. In samenwerking met een student van de Universiteit Twente is hiervoor een KPI-dashboard gemaakt, die de grote hoeveelheden data overzichtelijk weergeeft. De prestaties van rederijen worden gevisualiseerd en probleemroutes worden inzichtelijk gemaakt.
  3. Het ontwikkelen van een Machine Learning algoritme. Uit historische data kon met supervised learning een algoritme worden gemaakt die de aankomsttijden van rederijen voorspelt: bij het boeken van een afvaart voor een order wordt de verwachte aankomstdatum gegeven. Ook hierbij is samenwerking gezocht met een student van de Universiteit Twente, de student kon naast het onderzoek doen helpen bij het daadwerkelijk realiseren ervan.

Door het implementeren van deze data mining agents slaagt Kien erin om hun klanten te voorzien van proactieve, relevante en betrouwbare informatie. De zichtbaarheid voor alle ketens in hun supply chain is hiermee enorm verhoogd. Het machine learning algoritme voor het voorspellen van aankomsttijden wordt verder geoptimaliseerd zodat aankomsttijden nog beter voorspeld kunnen worden. Daarnaast wordt web scraping verder horizontaal toegepast, op andere gebieden binnen Kien, zodat ook hier de hoeveelheid handmatige handelingen verminderd kan worden en medewerkers zich kunnen richten op inhoudelijk meer geavanceerde taken.

"Het is mooi om te zien dat we binnen dit consortium bestaande en nieuwe wetenschappelijke modellen hebben kunnen omzetten naar werkbare prototypen die waarde creëren in verschillende bedrijfsprocessen." *
Maik Wesselink
Consultant bij CAPE Groep en deelnemer aan het consortium

* Quote uit eindrapportage.

Lees in onderstaande artikelen meer over de afstudeerprojecten die bij CAPE Groep zijn uitgevoerd met als resultaat het KPI-dashboard en het machine learning algoritme voor het voorspellen van de aanlever dag van containerschepen. Meer weten over het toepassen van smart data agents in logistieke processen? Voel je vrij om contact met ons op te nemen.

Over Kien Logistics Management
Kien Logistics Management is een logistiek dienstverlener, gevestigd in Moerdijk. Zij zijn verantwoordelijk voor alle logistieke export activiteiten van Farm Frites International. Kien gelooft in duurzame en toekomstbestendige logistiek en streeft naar volledige transparantie van de voedselketen. Meer weten over Kien? Klik hier.

Over CAPE Groep
Organisaties moeten veranderen om vooruit te gaan en om van waarde te blijven moeten zij digitaal transformeren. CAPE Groep helpt hierbij. Wij bouwen low-code maatwerk applicaties en integraties voor onze klanten, zodat zij hun concurrentiekracht kunnen verhogen. Meer weten over CAPE Groep? Klik hier.

Bronnen: publieke eindrapportage Autonomous Logistics Miners for Small & Medium-sized Businesses, presentatie Topsector Logistiek 2020.

Deel dit artikel:

Share on linkedin
LinkedIn
Share on twitter
Twitter
Share on facebook
Facebook