CAPE Groep
Highway with light flashes from cars that pass by.

Digitale transformatie, wat betekent dat eigenlijk?

Rob ter Brugge.

Elk bedrijf wil digitaal transformeren, maar wat betekent digitale transformatie eigenlijk?
Voor sommige leidinggevenden draait het compleet om techniek, voor anderen is het een nieuwe manier om met klanten samen te werken. Maar voor een groep gaat dat niet ver genoeg en draait het om een geheel nieuwe manier van zakendoen.
Zelfs als het gevoel van urgentie toeneemt kan het zinvol zijn even stil te staan bij de betekenis van digitale transformatie voor uw onderneming. Wie is verantwoordelijk voor de digitale transformatie? Hoe verhoogt u de wendbaarheid van uw onderneming en heeft u de juiste ‘skills’ aan boord voor digitale transformatie?

Door Rob ter Brugge, CEO CAPE Groep


Waarde creëren

Wij geloven dat digitale transformatie gaat over de manier hoe waarde wordt gecreëerd. Waardecreatie met nieuwe proposities, in uw primaire processen en investeringen in de noodzakelijke fundamenten voor het uitvoeren van uw digitale transformatie. Dat vraagt commitment en actie van uw leiderschapsteam!
Nieuwe proposities vereisen een diepgaand inzicht in de kansen en bedreigingen van de markt en een vergaand inzicht in de ontwikkelingen en gedragingen van uw klanten. Zowel binnen als buiten uw business domein. Zo blijft u de trends voor die een bedreiging voor uw business zouden kunnen zijn. Dit is vaak ook het terrein van digitale innovatie. Innovatie door gebruik te maken van andere business modellen in combinatie met machine learning, blockchain, big data of andere nieuwe technologische ontwikkelingen.
Waardecreatie in uw primaire processen vraagt om een blik op uw organisatie vanuit klantperspectief. Zijn de primaire processen zodanig ingericht dat u klanten goed kunt bedienen? Is uw gehele supply chain flexibel, snel en efficiënt met focus op uw klanten? En kunt u alle stappen in het primair proces volgen en meten om te kunnen verbeteren?

Fundamenten
De fundamenten van digitale transformatie bestaan uit:

  • een wendbare organisatie en cultuur
  • de juiste tools
  • de juiste technologie

In het verleden werden tools en technologie ingezet om processen te ondersteunen en ‘vast’ te zetten, vaak gepaard gaande met schoksgewijze verandering. Voor digitale transformatie is een iteratieve manier van werken noodzakelijk. Kleinere teams met ruime beslissingsbevoegdheid binnen kaders. Groot denken, kleine experimenten lanceren en snel opschalen of falen. De technologie is web en cloud gebaseerd en volledig geïntegreerd met uw backoffice systemen. De backoffice systemen zijn gericht op de ondersteuning van de minder veranderlijke processen.

Butterfly development, from caterpillar to cocoon to butterfly.

Is digitale transformatie een trend die overwaait?
Nee. Om te overleven zal elke organisatie een digitale transformatie visie moeten ontwikkelen.
Waarom?

  • De enige constante is verandering. Digitalisering zorgt ervoor dat de bestaanszekerheid van bedrijven minder vanzelfsprekend is.
  • Verdienmodellen veranderen heel snel. Voorbeelden? Spotify en Netflix ten opzichte van radio en TV.
  • Kennis is overal op het internet te vinden, samenwerking is snel gerealiseerd, ook buiten de eigen sector.
  • De technologie versnelt en ‘digital natives’ worden uw nieuwe medewerkers en klanten. Dat vraagt om nieuwe manieren van verbinden en betrekken.

De betekenis van digitale transformatie is voor elk bedrijf verschillend. Essentieel is dat het leiderschapsteam een gemeenschappelijke visie heeft om waarde en groei te creëren.

In mijn volgende bijdrage treft u een framework aan waarmee ik u hoop te ondersteunen bij het ontwikkelen van die digitale transformatie visie.